tiistai 7. helmikuuta 2012

Jyväskylä: Juhlatalo Juurikkasaari: Lounas-buffet

Lounas säynätsalo

Jyväskylän Säynätsalossa noin kahdenkymmenen kilometrin päässä Jyväskylän keskustassa sijaitsee erilaisia tilaisuuksia, tilavuokrausta ja myös lounasta tarjoava yritys Juhlatalo Juurikkasaari luonnonkauniilla alueella Päijänteen rannassa. Paikan opasteet ovat vähän heikot mutta juhlataloon löytää kuitenkin melko helposti. Talo on vanha punamaalityyppinen rakennus. Paikkaa on korjailtu näemmä eri aikoina hyvin erityylisesti. Talon sisäseinissä osassa rakennusta olevat valtavat 1.5 metrin valkoiset laatat (50-1960-luku?) olivat kenties suosittuja omana rakennusaikanaan, tai vai olivatko ne jo silloin vain halpoja ja nopeita asentaa? Niiden antama vaikutelma halpa ja ei mitenkään juhlava. Juhlasali kohtuullisen siisti. Lisäruokahuoneeksi rakennettu sisäterassi yhdisteli ei niin onnistuneesti kymmentä erilaista puumateriaalia tai puupinnoitetta yhdessä pienessä huoneessa. Onneksi ikkunat olivat sentään isot ja tarjosivat näkymän Päijänteelle. Tosin parhaan näkymän Päijänteelle saa talon pihalla siten että kääntää selkänsä talolle :)  


Otin talon kotiruokatyyppisen lounaan, joka sisältäen veden, maidon tai kotikaljan, leivän, salaatin, pääruuat ja kahvin maksoi 8.9 e. Juhlatalolla oma kymmenen kerran lounaspassi. Paikan lounaspöytä melko tyypillinen alemman hintaluokan salaattipöytä normaaliin tai kalliihkoon lounashintaan. Vihersalaatti oli nahkeaa ja kuivakasta. Porkkanaraaste perushyvää, tomaattilohkot talvimauttomia. Makaronipohjaisia salaatteja oli rohkeasti laitettu tarjolle kahta eri lajia josta jätin syömättä (en ehkä ole ainut) molemmat. Paikan ruisreikäleipä puolikiva yllätys. Se paistetaan paikan päällä (tuodaan paikalle paistamista vaille valmiina). Paisto oli onnistunut hyvin. Leipä oli mukavan rapea mutta liian pehmeä. Siitä puuttui luonteikas runsas rukiinen jälkimaku ja hyppysellinen suolaa. 
Lisäkkeenä oli tarjolla höyrytettyjä kasviksia jotka leivän ohella olivat pöydän parasta antia. Hämmästelin Rosmariinibroilerissa tiukkaa rajausta mausteissa rosmariiniin, koska mausta olisi voinut tulla helposti liian voimakas. Perinteinen mausteyrttiseos/Herbes de provence olisi antanut helpommin lähestyttävän ja myös maukkaamman maun. Kalavihannesvuoka tyypillistä mautonta pakastekalaa. Tällaisenaan se ei ollut paljon kummoisempaa kuin se pakastekala josta sai usein nauttia peruskoulun päivittäisillä lounashetkillä.


Ymmärrän hyvin sen, että vaikka Päijänne on alle virvelinheittomatkan päässä on lähikalan vaatiminen lounaspöytään liikaa pyydetty. Tämänkaltaisen vanhoissa tiloissa sijaitsevan paikan luulisi kuitenkin ratsastavan lähiruuan ja kasvisruuan leveällä selällä. Tarjolla voisi olla vaikka lantturaastetta, naurispaistikkaita tai jotain muuta edullista. Paikallinen Päijänteen kala vaikka vain pieninä lisäkeannoksina tarjottuna tuntuisi sopivan paikan ilmapiiriin.


Lounaskokemus hivenen hintava laatuunsa ja valikoimaansa nähden (lisäksi matkakulut). Maisemat mainiot mutta niistä saa nauttia myös ilmaiseksi.


Ravintolatyyppi: Lounas
Viihtyisyys: 65/100 (lounastila)
Hinta: 67/100
Ruoka, ulkonäkö: 69/100
Ruoka, maku: 68/100
Kokonaispisteet: 68/100
Osoite: Juurikantie 5, 40900 Säynätsalossa
Linkki: http://www.juhlatalojuurikkasaari.fi/


2 kommenttia:

  1. Hyvä että kritiikkiä löytyy! Luulin paikkaa tasokkaammaksi. Kotiruokaa sanan laimeassa merkityksessä. Pakasteita vain. Muualta ruokaa hain.

    VastaaPoista
  2. Kenties paikka näyttäytyisi toisessa valossa kesäisin :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)