maanantai 9. heinäkuuta 2012

Jyväskylä: Ravintola Priimus: Lounas


Priimus Jyväskylä Lounas


JAOon kuuluva ravintola Priimus sijaitsee lähellä Jyväskylän ydinkeskustaa mutta kuitenkin omassa rauhassaan kahden järven välissä Tuomiojärven rantamaisemissa. Talon parkkipaikat ovat melko pieniä mutta kokeile jos pysäköintipaikka löytyisi taloa lähellä olevista ruuduista, sillä ne näyttivät tarjoavan vähän enemmän tilaa. Priimus tarjoaa opiskelijoille lounasta opiskelijahintaan ja vierailijoille paljon kalliimpaan hintaan. Jostain hämmentävästä syystä Ammattiopiston opiskelijat maksavat ruuasta selkeästi kalliimpaa hintaa kuin yliopisto- ja korkeakouluopiskelijat. Ruuan teosta ja tarjoilusta vastaavat Hotelli,- ravintola- ja catering-alan opiskelijat ja tietysti heitä ohjaavat opettajat.

Ravintolasali on iso ja siitä tarjoutuu mukava näköala Tuomiojärvelle. Ravintola tarjoaa yleensä kahden tai kolmen hintaisia lounaita (salaatti, kasvis, buffet vaihtoehto). Olen seurannut sivuja satunnaisesti jo jonkin aikaa ja keittolounaita näyttää olevan varsin harvoin tarjolla. Tosin ehkä onneksi, sillä ahkeran ja pitkäaikaisen selaamisen jälkeen onnistuin löytämään lohikeiton eräällä viikolla hintaan 8.2 e!!!. Otin lounaakseni 8.2 euron lounasvaihtoehdon, johon kuului salaatti, pääruoka, leipä ja kahvi *

Salaattipöytä oli pieni verrattuna Sonaatin tarjontaan. Esillä vain neljää erilaista ja niistäkin oikeastaan kaksi otettavissa. Porkkanaraaste oli ehkä parasta porkkanaraastetta mitä koskaan olen saanut Jyväskylän ravintolassa. Vihersalaatti miellyttävä mutta ei mikään erikoinen herkku. Perunasalaatti oli liian suolaista ja muutoin mautonta. Pääruokana oli lihamureketta, kermakastiketta ja perunoita. Yleensä tällaisen ruuan kanssa tarjotaan esimerkiksi kermaista sienikastiketta ja niin olisi pitänyt tehdä nytkin. Kermaa kermakastikkeessa yhdistelmä ei täällä toiminut ja miten tämän version hivenen liian suolainen puolilämmin kermaseos voisikaan toimia? Paikka ei tarjonnut perunoiden vaihtoehdoksi kasvislisäkettä jota pidin tavattoman hämmästyttävänä varsinkin kun paikka valmistaa uusia ravintola-alan työntekijöitä. Mureke oli sitä itsestään kovettuvaa laatua, joka puolen tunnin esilläpidon jälkeen jähmettyy kiveksi. Olin onneksi paikalla aikaisin, joten vielä pystyi veitsi murekkeeseen:) Mureketta sai ottaa kaksi palaa ja ne oli leikattu tosi ohuiksi. Kasvisruokavaihtoehtona oli tofu-kesäkurpitsapaistosta kahtena eri versiona. Ensimmäinen versio oli aivan liian suolainen maultaan ja muilta osin mauton. Toinen vegaaniversio onnistui maistumaan jopa vähän pahalta.
Ruokailukokemuksessani oli mielestäni useita puutteita jotka listaan nyt tähän siitäkin syystä a) että paikan nimenä on priimus (nomen est omen, tai ainakin sen mukaan pitäisi yrittää) b) koululla on tärkeä rooli uuden polven kokkeja opetettaessa. Kohdistan kritiikin tässä nyt yksinomaan opetukselle, koska opettajat opettavat, oppilaat tekevät niinkuin opetetaan ja saavat siitä arvosanan.

Paikan täytyisi raahautua viimein 2000-luvulle. Salaattipöytä oli aivan liian pieni, ei lämmintä kasvislisäkettä perunan sijaan, leipäpöydän valikoima oli surkean pieni, kasvisruuasta oli onnistuttu tekemään pahaa, hinta kohtuuton tasoonsa nähden (täällähän kävijä jää nälkäiseksi ja köyhtyy samalla kertaa). Sonaatti onnistuu tekemään tuetusta opiskelijalounaasta jatkuvasti monipuolista ja hyvää, kenties mallia voisi ottaa sieltä?


Ravintolatyyppi: Lounas/Ravintola
Viihtyisyys: 75/100
Hinta: 60/100
Ruoka, ulkonäkö: 60/100
Ruoka, maku: 59/100
Kokonaispisteet: 59/100
Osoite Taulumäentie 45, 40101 Jyväskylä
Linkki:
http://www.jao.fi/?Deptid=14094

* Käynti maaliskuu 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)