torstai 31. maaliskuuta 2011

LukanLusikassa blogi: Ravintola-arvioinnin periaatteet

Ravintola-arvostelu / Tuotearviointi


Ravintolakritiikki/Ravintolaopas

Blogissa arvioin ruokailukokemuksistani Keski-Suomalaisissa, erityisesti Jyväskylän seudun ravintoloissa. Pääosin blogaan lounasajan kokemuksista hintaluokassa alle 10 euroa. Toisaalta myös kebab-pizzerioiden arviointeja on paljon. Blogin pitäminen murtaa totuttuja arkirutiineja, jossa siihen tuttuun lähimpään syöttöpisteeseen tulee mentyä vaikka vieressä olisi tarjolla vaihtoehtoisiakin ruokailukokemuksia.

Arvostan erityisesti hyvää salaattipöytää, hyvää keittoa, useampaa erilaista leipävaihtoehtoa ja erityisesti hyvän ruisleivän tarjoamista. Lisäksi ruuan maku ja toisinaan myös mausteisuus ovat tärkeitä.

Pisteisiin vaikuttaa myös lounaan hinta. Mitä korkeampi hinta sitä enemmän ruokailukokemuksen tulisi  antaa sille vastinetta.  

Käytän asteikkoa välillä 1-100. Se tarkoittaa karkeasti ottaen seuraavaa:
00-59   ruuassa, ravintolassa tai jossain muussa oli pahoja puutteita
60-69   siedettävä arkilounaskokemus
70-79   perushyvä arkilounaskokemus
80-89   odotukset ylittävä lounaskokemus
90-100 erinomainen lounaskokemus

Ensimmäisellä kerralla paikka voi saada helpommin paremmat pisteet (alkuinnostus). Useamman kerran kokemus voi tasata pisteitä alaspäin. Joten tarkista myös se onko ravintolasta muitakin arvioita. Toisaalta myös ravintolan tarjoama kokemus voi huonontua tai parantua ajan myötä varsinkin kun arviointeja on jo useammalta vuodelta.

Blogin arvioon voi myös vaikuttaa myönteisesti mikäli se tarjoaa "kotiruoka"-lounaasta poikkeavan kokemuksen (kuten etninen ja eri maiden ruokakulttuurit) Jyvässeudulla tai jollain muulla tavalla positiivisen kokemuksen.

Arviointiperusteet:
Ravintolatyypit: nouto/lounas/ravintola/pub/ilta
Viihtyisyys: ravintolan sisustus, tilankäyttö, tunnelma, siisteys
Hinta: miten rahalle saa vastinetta
Ruoka, ulkonäkö: astiat, asettelu lautaselle, esteettinen vaikutelma
Ruoka, maku: miltä maistuu, miten elementit sopivat yhteen
Kokonaispisteet: yleisarvosana ravintolasta

Tuotearviointi

Ruoka-arviointeja teen viisiportaisen asteikon mukaisesti. Ulkonäköön vaikuttaa sekä tuotepakkaus että ruuan  ulkonäkö. Makupuolella arvioidaan ruuan makua ja hajua. Hinnassa arvioidaan sen hintalaatusuhdetta. Arviointiin vaikuttaa yleensä positiivisesti hinta. Mikäli tuote on alennuksessa voi se saada paremmat pisteet. Tästä on yleensä erikseen mainittu toisaalla blogikirjoituksessa. Yhteensä sarakkeessa annetaan kokonaispisteet tuotteelle. 
Sponssituotteita ei pisteytetä.  

Arviointi (1-5)
Ulkonäkö:
Maku:
Hinta:
Yhteensä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)