tiistai 26. huhtikuuta 2011

Jyväskylä: Ravintola Fiore Bianco: Lounas

Fiore bianco buffetlounas (lopettanut)


 Jyväskylän Lutakossa Shaumanin puistotiellä oleva Ravintola Fiore Bianco sijaitsee viehättävässä vanhassa tiilirakennuksessa. Tila on vanha ja näyttävä jo ulkoa. Sisältä tilat ovat erinomaisen hyvin tiilen luonteeseen sovitetut. Ravintolatila on kaunis ja näyttävä. Tiilen ja vanhan rakennuksen henki huokuu ja sitä korostaa kauniisti valitut koriste-elementit. Juuri tällaisista tiiliravintoloista pitäisin mutta niiden valikoima Jyväskylässä on liian niukka. Pöytien määrä ja koko jättää ruokailijalle tarpeeksi tilaa ja pöydillä kauniit pöytäliinat. Huhtikuun aikaan lounasbuffet on tarjoushintaan 7.7 e (normaali 8.5e). Siihen sisältyy lounas, vesi ja kahvi.

Salaattivalikoima oli erittäin hyvä. Vihreässä salaatissa tammenlehväsalaattia. Porkkanaraaste olisi voinut olla kovemmalla terällä raastettu, nyt hiukan pehmeää. Leipä vaaleaa ja maukasta. Tomaattikeitto pienoinen pettymys. Se oli lähinnä kirkas lihaliemi jossa hivenen mausteita jä vähän tomaattia. Sekä salaatin että keiton saaminen alkuruokana kuitenkin positiivinen yllätys.

Pääruokatarjoilu varsin laaja. Pizzoja kolmenlaisia. Niiden rakenne ja maku ei ihan perinteinen Jyväskylän pizzeriatyyppinen mutta miellyttävä makukokemus. Liharuokia hyvä valikoima joista parhaimmaksi ehkä nousi sekoitelihasta tehty hyvin maustettu varrastyyppinen ruoka. 

Ruokavalikoima laadultaan ja maultaan erinomainen hintaluokassaan. Toiset liharuuat kaipaisivat mielestäni hivenen enemmän mausteita. Kokeile maustehyllyssä olevaa thaimaalaista chilikastiketta, se oli tulista ja hyvää. Ravintolasali on kaunis mutta eristaviä looseja tai seiniä ei ole. Näin riehakkaan äänekäs ruokaseurue voi vaikuttaa liikaa muiden ruokailukokemukseen. Ravintolan henkilökunta oli ystävällistä ja palveluhaluista.

Ravintolatyyppi: Lounas
Viihtyisyys: 89/100
Hinta: 80/100
Ruoka, ulkonäkö: 85/100
Ruoka, maku: 83/100
Kokonaispisteet: 84/100 (tarjoushintalisä pisteissä :)

Osoite: Schaumanin puistotie 10
Linkki: Paikka lopettanut

2 kommenttia:

 1. Kävin Bianco Fioressa ensimmäisen kerran juuri ravintolan avaamisen jälkeen 2010 keväällä. Silloin vaikutti että yritystä ja kunnianhimoa oli. Ruoka oli ihan ok ja paikassa oli potentiaalia. Erityistä plussaa tuli tarjoilijasta, joka esitteli ruokia paremman ravintolan tyyliin ja oli erittäin palvelualtis. Miinusta tuli ruokalistoista, jotka oli halvan kiinalaispaikan tyyliin toteutettu sekä sekavasta menusta, joka ei tuntunut kohdentuvan tarpeeksi ytimekkäästi mihinkään. Ravintolan rakennuksen puitteet olivat kunnossa, mutta sisustustyylissä oli pientä haparointia sinänsä hyvän yrityksen keskellä. Kokonaisuus jäi jonnekin suomalaisen pikkukaupungin 90-luvulle, mutta toivoin hartaasti, että paikka kehittyisi vähitellen omalle tasolleen.

  Sitten alkoi tapahtua kummia. Ensin paikan aukioloaikoja alettiin rajoittaa niin, ettei sieltä enää saanutkaan kuin lounasta, paitsi satunnaisena päivänä viikosta oltiinkin myös illalla auki. Kävimme monsesti oven takana kääntymässä pettynesti pois. Konsepti oli sekava. Onnistuimme kuitenkin ostamaan pizzat muutamaan kertaan kotiin. Pizzoissa oli edelleen kunnianhimoa lohi-sienikastike-täytteineen.

  Nyt 2011 keväällä tuli mentyä pitkästä aikaa uudestaan syömään. Tarjoilijatar oli vaihtunut puhumattomaan mörökölliin, joka ei tiennyt annoksista mitään. Mörökölli ei myöskään vaivautunut palvelemaan meitä tyhjässä ravintolassa, vaan siivoili kaikessa rauhassa viinilasihyllyään yms. Tilasimme italialaistyyliset annokset. Salaattipöydässä oli kaikki kulhot tyhjillään, eikä lisää kuulunut vaikka kyselimme perään. Annokset viipyivät (edelleen tyhjässä ravintolassa) yli puoli tuntia. Ruoka maistui texmexiltä, eikä edes hyvältä texmexiltä. Mausteena oli pelkkää chilijauhetta. Teki mieli kieltäytyä maksamasta laskua.

  Mietimme onko omistaja vaihtunut hiljattain. Kenties, sillä nyt kesäkuussa 2011 kuulin, että ravintola avataan uudelleen toisella nimellä ja teemana on texmex-tyyli. En kyllä suosittele kenellekään edellisen kokemuksen perusteella.

  Enkä ylipäätään ymmärrä miten kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa rakennuksessa, joka on vielä kauniskin, kannattaa ja saa pitää kehnoa texmex-raflaa, pizzakikkaria (naapuriravintola) sekä Siwaa. Rakennuksessa olisi potentiaalia vaikka maailman ääriin. Sydän itkee verta Jyväskyläläisen kaupunkikulttuurin äärellä.

  Kauppatieteilijänä,markkinointiammattilaisena ja sivistysvaltion kansalaisena on pakko myös olla järkyttynyt siitä, miten amatöörimäisesti näitä ravintoloita täällä oikein johdetaan. Ihan kuin ravintoloitsijan ammatti olisi joku suojatyöpaikka, kun mitään muuta ei ole mitä yrittää. Sitten ihmetellään kun ei asiakkaita käy ja mennään konkurssiin kahden vuoden välein. Syy ei ole asiakkaissa, sillä kaupungissa on valtavasti ostovoimaa, joka janoaa laadukkaita palveluita, ja joille ei tarjota juuri mitään. Ei sitä jaksa loputtomiin käydä Pöllöwaarissa ja Figarossa vuorotellen. Kunpa edes S-ryhmä muuttaisi vahingossa jonnekin Ankeuttajien planeetalle ja saisimme tilaa muullekin kuin vakuumissa keittiöön saapuneelle lämmityspöperölle.

  Ottaa niin päähän tämä paikallinen kulttuurin köyhyys.

  -Anna

  VastaaPoista
 2. Paikka lopettanut
  Uusi arvioitu kerran
  Kenties kokeilen toistekin

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)